Salutari tuturor,
Pentru cei interesati, m-am gandit sa scriu o lista cu toate speciile si subspeciile de reptile din Romania si cateva detalii despre ele (e.g. in ce zone ale tarii se pot intalni). Sper sa va foloseasca. Toate fotografiile sunt facute de mine. Le puteti folosi pentru uzul propriu dar va rog sa-mi cereti acordul daca aveti de gand sa le folositi in vreun material public (e.g. web site, articol, carte, etc.):
1. Emys orbicularis (testoasa de balta). Se poate intalni in toata tara, de la campie pana in zona dealurilor inalte, in habitatele propice.

Iasi (IS) 2007 (c) Alex Strugariu
2. Testudo graeca ibera (testoasa de uscat dobrogeana). Se intalneste numai in Dobrogea.

Muntii Macinului (TL) 2007 (c) Alex Strugariu
3. Testudo hermanni boetgerii (testoasa de uscat banateana). Se intalneste in Sud-Vestul tarii (Banat, Oltenia) si in sudul Dobrogei.

Baile Herculane (CS) 2006 (c) Alex Strugariu
4. Anguis fragilis colchicus (naparca). Este intalnita frecvent in zonele deluroase si montane din Romania, preferabil in apropierea zonelor impadurite. Rareori apare si la campie.

Barnova (IS) 2007 (c) Alex Strugariu
5. Ablepharus kitaibelii stepaneki (soparlita de frunzar). Traieste in sudul tarii (Dobrogea, Banat, Oltenia, Muntenia) la altitudini reduse, de obicei in zone impadurite.

Muntii Macinului (TL) 2007 (c) Alex Strugariu
6. Eremias arguta deserti (soparla de nisip). Specie rara intalnita doar pe cateva grinduri din Delta Dunarii si la Hanu Conachi (jud. Galati).

Hanu Conachi (GL) 2007 (c) Alex Strugariu
7. Podarcis muralis (soparla de ziduri). Este o specie termofila. Se poate intalni sporadic in Transilvania, Banat, Oltenia. Populatii izolate se intalnesc si in sudul Dobrogei precum si in Moldova (jud. Neamt si Bacau).

Bicaz (NT) 2007 (c) Alex Strugariu
8. Podarcis tauricus (soparla de stepa). Este extrem de comunca in toata Dobrogea dar apare si in Oltenia, Muntenia si nord-vestul Transilvaniei (campia Careiului).

Histria (CT) 2007 (c) Alex Strugariu
9. Darevskia praticola pontica (soparla de padure). Specie rara, intalnita sporadic in Dobrogea, Muntenia, Oltenia si Banat si Transilvania.
- N-am poza cu aceasta specie-
10. Lacerta agilis agilis (soparla de camp). Forma foarte comuna in toate regiunile din Transilvania si in regiunile intalte din vestul Moldovei.

Campulung Moldovenesc (SV) 2007 (c) Alex Strugariu
11. Lacerta agilis chersonensis (soparla de camp - subspecia estica). Este comunca in regiunile joase din Moldova si sudul Romaniei. In Dobrogea se intalneste frecvente in Delta Dunarii si izolat in alte zone.

Valea Lupului (IS) 2007 (c) Alex Strugariu
12. Lacerta viridis ssp. (gusterul). Comun in majoritatea zonelor din Romania.

Barnova (IS) 2007 (c) Alex Strugariu
13. Lacerta trilineata dobrogica (gusterul vargat). Specie foarte rara, semnalata numai in cateva localtiati din Dobrogea continentala.

Bestepe (TL) 2007 (c) Alex Strugariu
14. Zootoca vivipara (soparla de munte). Specie comuna in toate regiunile montane din Romania. In nordul tarii (judetele Suceava, Botosani, Satu Mare, Maramures, Bihor etc.) coboara si la altitudini foarte reduse.

Campulung Moldovenesc (SV) 2007 (c) Alex Strugariu
15. Eryx jaculus turcicus (boa de nisip). Specie critic periclitata sau disparuta din Romania. A fost semnalata numai in cateva localitati din Dobrogea. Ultima semnalare valida dateaza din 1986.
-N-am poza cu aceasta specie-
16. Natrix natrix (sarpele de casa). Comun in toata Romania, pana la altitudini de 1000-1300 m.


Barnova (IS) 2007 (c) Alex Strugariu
17. Natrix tessellata (sarpele de apa). Comun in multe zone din Romania, la altitudini reduse. Extrem de rar in Moldova.

Galati (GL) 2007 (c) Alex Strugariu
18. Coronella austriaca (sarpele de alun). Este semnalat in toate regiunile din Romania.

Potoci (NT) 2007 (c) Alex Strugariu
19. Dolichophis (Hierophis, Coluber) caspius (sarpele rau). Comun in Dobrogea. Apare mai rar si in alte regiuni din sudul Romaniei: Sudul Banatului, Munteniei, Olteniei, Moldovei.

Stoicani-Foltesti (GL) 2007 (c) Alex Strugariu
20. Zamenis (Elaphe) longissimus (sarpele lui Esculap). La fel ca si Coronella austriaca. Foarte rar in Moldova.

Muntii Macinului (TL) 2007 (c) Alex Strugariu
21. Elaphe (quatorlineata) sauromates (balaurul dobrogean). Specie foarte rara. Semnalat in mai multe localitati din Dobrogea. A fost identificat si in sudul Moldovei si in judetul Buzau (Vulcanii Noroiosi).
-n-am poze cu aceasta specie-
21. Vipera berus (vipera comuna; vipera cu cruce). Specie comuna in tot arcul carpatic. In unele zone din vestul tarii coboara si la campie. Apare izolat si in Podisul Central Moldovenesc.

mascul tipic: Campulung Moldovenesc (SV) 2007 (c) Alex Strugariu

femela: Campulung Moldovenesc (SV) 2007 (c) Alex Strugariu

mascul melanic (negru): Campulung Moldovenesc (SV) 2007 (c) Alex Strugariu
22. Vipera ammodytes ammodytes (vipera cu corn). Raspandirea aceste forme este limitata la sectorul sud-vestic al Romaniei.

Baile Herculane (CS) 2006 (c) Alex Strugariu
23. Vipera ammodytes montandoni (vipera cu corn dobrogeana). Numai in regiunile impadurite din Dobrogea.

Muntii Macinului (TL) 2007 (c) Alex Strugariu
24. Vipera ursinii moldavica (vipera de stepa moldava). Forma extrem de rara, intalnita numai in Campia Moldovei si in Delta Dunarii.


Valea Lupului (IS) 2007 (c) Alex Strugariu
25. Vipera ursinii rakosiensis (vipera de faneata). In prezent, se cunoaste o singa populatie in Transilvania.
-n-am poze cu aceasta subspecie-
Toate cele bune!
Alex