V.I.S. -ul meu : Dendroaspis angusticeps
Tinand cont ca urmatoarea perioada va fi una destul de aglomerata pentru mine, profit de ziua aceasta pentru a prezenta si expune cateva din cele observate cu privire la o specie care ma fascineaza.
In general lumea incepe fie cu no.1 fie lasa no.1 la sfarsit …eu sunt un pic mai "neconventionala" si am decis sa trantesc acum “my number 1”, V.I.S. –ul colectiei mele (n.r. V.I.S. = very important snake). Pe cei care ma stiu, ii voi surprinde

Nu, nu il voi prezenta pe SLY(C.d. vegrandis). El este V.I.F.

Las pe voi sa descifrati acest acronym
In viziunea mea, visul oricarui posesor de veninosi care se respecta este o specie din familia Elapidae. Mai concret Dendroaspis. Este crema cremei in ceea ce ma priveste si toate najele si pit viperele din lume nu valoreaza cat un Dendroaspis.
Fiecare tanjeste dupa crema cremei, si anume black mamba. Momentan nu detin insa sper sa rezolv anul acesta.
Pana atunci, V.I.S. –ul meu este Dendroaspis angusticeps (Eastern green mamba) sau mamba verde pentru necunoscatorii de limba engleza

.
Detin un mascul sexy si seducator ( Haha!) , vece (a.k.a. W.C.). Prin urmare, nu ii stiu varsta si nici nu o pot aproxima. Cand l-am luat avea undeva la 1 m maxim. Acum are undeva la 1.6 m. Mananca fara probleme , insa accepta doar hrana vie. Preferabil soareci. De cateva ori a acceptat si sobolani, insa in general doar ii omoara si ii lasa acolo, asa ca prefer sa nu mai arunc hrana pe fereastra si ii dau soareci. Asa si el e fericit, si sunt si eu fericita.
Informatii detaliate despre specie, gasiti pe internet. Eu voi expune ca de obicei niscavai chestii pe care le-am observat de-alungul perioadei de cand il am.
Tot am gasit pe anumite site-uri comparatii intre temperamental black si green mamba, majoritatea sustinand faptul ca angusticeps este mult mai timid si mai pasnic decat black mamba.
Eu spun atat: daca green mamba este pasnic si docil, atunci ma gandesc cu groaza cum e black mamba

)
Recunosc ca dintre toate specimenele veninoase pe care le am (o exclud pe Chaos – D. typus din afirmatie), angusticeps imi pare cea mai dificila specie cu care am lucrat. De ce spun ca e dificila? Pai cam din urmatoarele motive… evident, cu privire la potenta veninului nici nu comentez .
In primul rand, D. angusticeps este un sarpe ipocrit. Seamana foarte mult cu H. sapiens

Cand lucrezi cu oamenii, nu stii nicioadata la ce naiba sa te astepti. La fel si cu angusticeps. Pare calm, uneori se retrage cand te apropii de terariu si brusc te ataca. Fara nici un avertisment! Just like that! Alteori, mai are momente de sinceritate, isi ridica partea superioara de la sol si isi umfla gatul precum o cobra (ca o mica gluma…ati observat ca mai toate speciile de serpi imita la un moment dat cobrele? Cred ca le invidiaza cumva

). Spre deosebire de naje sau typus, care isi umfla gatul si stau in pozitia asta nitel, angusticeps imediat ce si-a umflat gatul, trece direct la atac.
A nu se intelege de aici ca intotdeauna ataca si au o postura defensive-agresiva! Sunt zile in care intr-adevar este un sarpe timid si in banca lui. In procente, as spune 30% baiat bun si 70% baiat rau si pus pe cearta si razboi. Azi am avut placerea sa imi surprind baiatul cand o face pe mironosita
Din afara terariului, aceasta “ipocrizie” nu deranjeaza. Devine o problema atunci cand trebuie sa umbli efectiv cu ea si sa o scoti din varii motive : curatenie, schimbatul apei, scoaterea pielei naparlite. Recomand ca pentru orice activitate care presupune interventia directa in terariu, sarpele sa fie scos. Mi s-a intamplat o data, chiar la prima naparlire de cand era la mine, sa incerc sa ii scot pielea naparlita cu ajutorul acelui “cleste” de care am mentionat in topicul cu Naja naja. Terariul in rest era curat si mi-am spus ca nu are rost atata foiala doar pentru a lua pielea de pe crengi. Greseala! Intr-adevar, rapiditatea acestei specii nu este un mit. Nici bine nu am apucat pielea si individul a tasnit din terariu ca un fulger si s-a oprit pe terariul alaturat in postura defensiva, cu gatul umflat. Evident, m-am panicat si am luat instant carligul in dorinta de a a-l aduce pe calea cea buna. Greseala din nou! Nu se procedeaza asa cu aceasta specie , oricat de contra naturii sau sinucigas ar parea. Cu cat faci miscari mai rapizi, cu atat le va face si ea.
Prin urmare, cand se lucreaza cu aceasta specie miscarile trebuie sa fie decelerate pana la viteza melcului, oricat de paradoxal pare!
La naje trebuie sa fii rapid sa ii vii de “hac”. La angusticeps, trebuie sa fii lent ca sa ii vii de hac. Glumeam cu un amic din afara nu de mult pe faptul ca mambele se cred la curse de atletism si iau ca o provocare orice miscare rapida : “Esti smecher si iute ba?! Lasa ca iti arat eu!”. Si chiar asa este.
Facand parte din familia Elapidae, ar fi fost jenant sa stea pe carlig, nu? Prin urmare NU sta…. Am incercat sa il manipulez cu doua carlige deoarece mi-am zis ca fiind usor nu vor fi probleme. Sincer, imi pare riscant sa am o mamba pe carlige tinand cont de viteza lor uimitoare. Prin urmare, prefer un carlig si o mana pe coada. Asta prefer eu. Mamba mea aparent nu prefera si cum o prind de coada are tendinta de a fugi

.
Aici iarasi vine acel “ceva” greu de prins din prima… daca strangi prea usor, iti scapa si se duce unde vede cu ochii. Daca strangi prea tare se enerveaza si se intoarce brusc, atacand. Trebuie undeva la mijloc taria stransorii. Recunosc ca desi am acest mascul de 1 an, nu “simt” intotdeauna cat de tare sa strang. Oricum, e preferabil sa strangi mai slab si sa o lasi sa scape decat sa te trezesti atacat. De doua ori am strans prea tare si sperietura cand l-am vazut venind spre mine cu faimoasa gura deschisa nu mi-a placut
Prin urmare, prefer sa strang mai usor chiar daca exista riscul sa imi scape. Mai degraba il prind pe baiat pe urma decat sa risc aiurea.
Fiind o specie arboricola, arareori il vad la sol. In general se adaposteste acolo cand deschid terariul si e in “shy mode” (alea 20%). Prin urmare, punerea unei ascunzatori la sol este total inutila. Pentru a crea o ascunzatoare, recomand decorarea crengilor cu plante artificiale printre care sa se poata ascunda.
Frustrarea mea in ceea ce priveste aceasta specie este ca NICIODATA nu am vazut-o mancand. Am stat la panda, dar degeaba. Evident, nici rabdarea nu este punctul meu forte. Poate intr-o zi imi voi pune si eu ambitia la incercare. Omoara soarecele fara jena apoi sta …si daca eu stau, sta si ea… plec 5 minute sa beau o cola si cand revin, are burta umflata. Bref, nu am reusit nici pana in ziua de azi sa imi vad baiatul inghitind prada. O singura data am revenit mai repede si avea soarecele in gura, insa cum m-a zarit, s-a pitit printe crengi si a infulecat departe de privirea mea. Am vrut initial sa deschid si sa dau o frunza, doua la o parte si sa imi bucur ochiul , insa mi-a fost teama sa nu scuipe soarecele si ieseam amandoi in paguba. O solutie ar fi sa las telefonul sa filmeze si sa ma car. O voi incerca si pe asta.
Am grija sa il stropesc des in perioada de naparlire pentru a evita o interventie de ajutor. Trebuie sa fim constienti ca este o specie cu un venin al naibii de potent care te poate omori in 20-30 de minute, este o specie agresiva contrar a ceea ce se spune (prin comparatie cu mamba neagra, evident) si daca se poate evita un risc, e bine sa-l evitam.
Cum imi place sa spun, vorba lunga este saracia omului.
Este o specie frumoasa, cu un verde intens si electrizant, cu o personalitate deosebita si este o adevarata provocare sa tii asa ceva. Nu pot spune ca este un sarpe pentru cei cu experienta deoarece – asa cum am mai spus – NU exista experienta in acest domeniu. D. angusticeps poate fi primul sarpe, asa cum poate fi si cerastes, naja sau orice altceva. Inveti pe parcurs. Faptul ca aveam naje inainte sa iau mamba nu m-a ajutat decat ca stiam ca nu va sta pe carlig

Bref, daca aveti posibilitatea va recomand acest sarpe extreme de veninos si ipocrit, cu mentiunea sa aveti grija sis a nu ii subestimati nicioadata viteza, imprevizibilitatea sau potenta veninului.
Mai jos imi puteti admira V.I.S.-ul pe nume Kira. Imi cer scuze pentru mizeria din terariu, insa ultima oara cand a naparlit am aplicat din motive de lene metoda clestelui. Saptamana asta ii fac si lui curat. Avea programare astazi, ca toata lumea insa azi fusei prin targ si cum i-am anulat pe toti, desi e V.I.S. am zis sa nu fiu un om impartial. De asemenea, NU am bani sa investesc intr-un aparat de filmat profi sau sa iau un telefon profi. De banii aia prefer sa imi iau specii fictive
In filmarea de calitate execrabila, puteti vedea baiatul in "shy mode". Pozele eu zic ca sunt mai decente si reflecta mult mai bine realitatea. In aparat am investit ca sa ma dau mare in fata voastra

Plus, am vazut ca astia de pe net fac poze misto si daca tot le fur, macar sa incerc sa parez cumva.... deh!