Cerastes cerastes - Desert Horned Viper
Vedeta topicului de astazi este femela mea de Cerastes cerastes pe nume Ishvari... o mandrete de diavolita pe care o am de 1 an si jumatate. Cum bine stiti, femeilor le place sa mearga la shopping chit ca au nevoie sau nu. Pur si simplu vor sa cheltuiasca bani intr-un anumit moment (adica, daca vrea acum, acum trebuie sa fie!!

) pe un ceva, chit ca le va fi folositor sau nu. Din pacate, la acest capitol nu fac exceptie

Recunosc ca nu eram un fan al acestei specii si am luat-o deoarece in acel moment in care eu vroiam sa fac shopping, lista era foarte saracacioasa pentru gusturile mele : in afara de naja annulifera, celelalte specii veninoase nu erau pe gustul meu. Si cum vroiam musai doi serpi, am citit nitel despre cerastes – necesitati, temperament – si am decis sa o iau.
Spun cu mandrie ca m-a dus si pe mine capul o data in viata sa fac o alegere buna
Din momentul in care am deschis cutia, efectiv m-a fascinat! Ma uitam la ea si nu imi venea sa cred ca este reala. Ma minunam – si inca o fac – ce splendori poate face natura. Din pacate pozele, oricat de reusite ar fi, nu zugravesc adevarata frumusete a acestui sarpe.
Deci primul “pont” pe care il dau este ca E PACAT SA NU O AI!!
Cum in general frumusetea vine la pachet cu un temperament pe masura – vedeti topicul cu D. typus sau D. angusticeps - ma asteptam sa fie un sarpe ceva mai dificil. Din fericire, nu este cazul.
Cerastes cerastes este un sarpe “ok”. Nu docil, nu agresiv. E OK! Manipularea acestei specii este usoara: nu intampini probleme nici cand dai sa o pui pe carlig si nici cand o tii pe carlig. Evident, asta nu inseamna ca posesorul trebuie sa lase garda jos!
Am observat ca in terariu e mai lenesa de felul ei si sta chiar si o zi in aceeiasi pozitie. La inceput, imediat ce am luat-o, m-am speriat intr-o zi la inspectia de dimineata …ia-o pe Ishvari de unde nu-i! Aprind toate luminile si ma uit ca Bula in terariul inchis... Nimic. Pe unde naibii sa iasa? Dupa cateva minute de scanare atenta am zarit varfurile de la cornite ...madmoazela era bagata toata in nisip! In general- atunci cand se ascunde - isi lasa ochii si cornitele la vedere, insa am mai surprins-o total bagata in substrat de cateva ori. Inca nu pricep de ce. Dar macar nu ma mai sperii
Ei, pe cat de lenesa este in terariu, pe atat de activa este atunci cand o scot. Cum se vede afara, pe pat, covor sau parchet, o tuleste in "sidewind mode"
Din acest motiv mai toate pozele sunt facute in terariu. Acum am riscat pentru a va prezenta si presa ruseasca
Evident, chit ca e o fata ok ...si pe dumneai am reusit sa o enervez (ha! Stiu….nu e nici o noutate

). Cum face una bucata Ishvari suparata? Pai isi freaca solzii unul de altul de te ia durerea de urechi si simultan se indeparteaza.
Zgomotul produs eu cred ca poate face concurenta decent zgomotului facut de un crotal. Din pacate atroxii si ii mai am si SLY e fara clopotei, asa ca nu pot compara decat din amintirile mele ramolite...deh! am si eu o varsta!
Motivul acestui zgomot este datorat solzilor rigizi pe care ii are in dotare, mult mai aspri decat cei de la vegrandis de exemplu.
Ce nu imi place la duduie e faptul ca in momentul in care isi incepe melodia, ataca fara sa te astepti si uneori repetat. Mai concret: evident ca te astepti la un atac din moment ce a intrat in postura defensiva, insa atacul nu are loc atunci cand o provoci si mai mult …stai nemiscat si te uiti la ea cum isi zornaie solzii si brusc te ataca!... desi nu ai schitat nici un gest.
Aici fac comparatie cu Naja naja sau Naja kaouthia : odata enervate, isi ridica partea superioara de la sol si isi umfla gatul. Atacul are loc daca faci tu o miscare pe care o percep ca fiind pericol sau daca te apropii. Evident, exceptii probabil exista si in cazul lor. Alte specii de naja, precum N. annulifera de exemplu, nu pierd vremea prea mult cu amenintarile

.
Revenind la cerastes, nu va plictisesc cu detalii gen substrat, umiditate, temperatura etc. Evident ca o tin pe nisip. 70 ron din Hornbach sacul si te tine jumatate de an.
Nu folosesc ascunzatoare. Un strat gros de nisip e suficient ca sarpele sa se ascunda.
In general mananca la doua saptamani un soarece adult, insa mi s-a intamplat o data sa imi refuze mancarea aproape 1 luna si ceva. Uneori mi-a acceptat si pui de sobolan. Ma rog … o data. Am incercat de 4 ori si o singura data a mancat. De celelalte 3 dati doar i-a omorat. Ca si D. angusticeps. Deci o pot numi mofturoasa la capitolul mancare.
Desi e specie desertica, eu am fixul meu sa aiba in permanenta bolul cu apa la dispozitie si am surprins-o de multe ori sorbind cu pofta. Am discutat pe tema asta cu un amic din afara care are si el o pereche si mi-a spus ca el nu pune apa deloc deoarece isi iau lichidele din hrana. Nu comentez in necunostinta de cauza. Tinand cont ca ii are de 7 ani , cred ca e asa cum zice. Cu toate astea, mai ales ca am vazut-o servindu-se, eu ii las in continuare apa la discretie.
Ii mai reprosez o chestie diavolitei : e rusinoasa ca o fata mare cand vine vorba sa manance in public. Trebuie sa ies din camera sa nu ma vada si sa intru iar dupa cateva minute. Prinsa in fapt, isi vede de masa. E sufficient de desteapta sa realizeze ca nu merita sa renunte la soarecele omorat pentru ca un prost ca mine se uita la ea cu ochii cat cepele si uneori ii face poze
In incheiere, este o specie ireala din toate punctele de vedere si ideala pentru cei care vor veninosi dar stau mai slab cu inima sa manipuleze D. typus de exemplu. Pacat sa lipseasca asa splendoare din casa unui posesor de veninosi. Alte ponturi nu am ce sa ofer deoarece este o specie usor de tinut. M-ar bucura enorm sa vad si la altii.
Mai jos cateva poze , care asa cum am spus la inceput, chiar nu reflecta adevarata frumusete.